Η πρώτη μου περίοδος

Πώς θα είναι; Πώς θα ξέρεις πότε να την περιμένεις; Θα πρέπει να φοβάσαι; Βρες τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που σε απασχολούν σχετικά με την περίοδο εδώ.
 

«Επιτέλους ήρθε η μέρα!»

Είναι δύσκολο να περιγράψεις την πρώτη σου περίοδο, έτσι δεν είναι; Είναι κάτι παράξενο και καινούριο, αλλά θα πρέπει να είσαι περήφανη που είσαι πια γυναίκα! Όταν εμφανιστεί η πρώτη σου περίοδος μπορεί συχνά να αισθανθείς και να σκεφτείς χίλια πράγματα ταυτόχρονα. Είναι φυσιολογικό – είναι μια ξεχωριστή μέρα για κάθε κοπέλα! Μπορεί επίσης να σκέφτεσαι: «Πώς θα το συνηθίσω;» Μην ανησυχείς – είναι πιο εύκολο από όσο νομίζεις. Σύντομα, δεν θα σου φαίνεται κάτι ιδιαίτερο και δεν θα σε εμποδίζει να απολαμβάνεις τη ζωή!
 

«Πότε θα πρέπει να περιμένω την πρώτη μου περίοδο;»Δεν υπάρχει «σωστή ηλικία» για την εμφάνιση της πρώτης περιόδου σου. Στα περισσότερα κορίτσια εμφανίζεται μεταξύ των 12 και 13 ετών, σε άλλα από την ηλικία των 10 ή ακόμα και στα 15. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά! Το πότε θα έρθει η σειρά σου εξαρτάται από το πότε θα αναπτυχθούν τα γεννητικά σου όργανα και πότε το σώμα σου θα είναι σε θέση να παράγει αρκετές γεννητικές ορμόνες. Μόλις συμβούν αυτά, ένα ωάριο θα ωριμάζει στις ωοθήκες σου περίπου κάθε τέσσερις εβδομάδες. Πάτησε εδώ αν θέλεις να μάθεις περισσότερα.
 

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται να μου έρθει η πρώτη μου περίοδος;»Θα είσαι σε θέση να μαντέψεις αρκετά καλά αν πρόκειται να σου έρθει σύντομα η πρώτη σου περίοδος – πρέπει απλά να γνωρίζεις τις ενδείξεις! Χρειάζεται περίπου ένας χρόνος από την πρώτη εμφάνιση λευκών κολπικών εκκρίσεων . Τα περισσότερα κορίτσια θα παρατηρήσουν απότομη ανάπτυξη, το στήθος τους θα μεγαλώσει και η μέση και οι γοφοί τους θα αναπτυχθούν - η φιγούρα σου θα γίνει πιο θηλυκή.  

Ίσως ανησυχείς μήπως η πρώτη σου περίοδος έρθει απροσδόκητα και σε ακατάλληλη στιγμή. Μπορείς να χρησιμοποιείς σερβιετάκια (για παράδειγμα τα CAREFREE®) κάθε μέρα για όσο διάστημα περιμένεις την πρώτη σου περίοδο που θα σε βοηθήσουν να νιώθεις περισσότερο ασφαλής.    

Κατά την έναρξη της πρώτης σου περιόδου, ίσως παρατηρήσεις εκκρίσεις χρώματος ανοιχτό καφετί ή κάποιες σταγόνες αίματος στο εσώρουχό σου. Είναι επίσης πιθανή η σχεδόν άμεση εμφάνιση αιμορραγίας. Μην ανησυχείς, όλα αυτά είναι φυσιολογικά! Μπορείς να μάθεις αν σου ταιριάζουν περισσότερο τα ταμπόν ή οι σερβιέτες εδώ.

 

Γνώριζες ότι...  ...τα κορίτσια μπορεί συχνά να νιώθουν αδιάθετα ή ευαίσθητα κατά τη διάρκεια της περιόδου τους ή ακόμα και κάποιες μέρες νωρίτερα; Κάποια νιώθουν πόνο χαμηλά στην κοιλιά, στη μέση ή έχουν αλλαγές στη διάθεσή τους – κάποια περισσότερο, κάποια λιγότερο. Μην ανησυχείς όμως, θα περάσει. Μερικές δεν βιώνουν κανένα από αυτά τα ανεπιθύμητα συμπτώματα! Εάν όμως σε ενοχλούν, υπάρχουν ορισμένες «θαυματουργές» συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από αυτά τα συμπτώματα! Πάτησε εδώ για να τις μάθεις!

...ότι η περίοδος δεν εμφανίζεται πάντα μία φορά το μήνα, ειδικά τις πρώτες φορές; Συνήθως χρειάζονται λίγα χρόνια για την εξισορρόπηση των ορμονών σου και τη σταθεροποίηση του κύκλου της περιόδου σου. Εδώ είναι που μπορεί να σου φανεί χρήσιμο να χρησιμοποιείς ημερολόγιο!