Πώς αλλάζει το σώμα μου;

Όλα είναι φυσιολογικά! Μην αισθάνεσαι αμήχανα

Στήθος και γοφοί, τρίχωμα στο εφηβαίο και σπυράκια… Είναι εύκολο να αισθάνεσαι αμήχανα για τις αλλαγές στο σώμα σου. Αλλά σκέψου το: όλοι περνούν από αυτήν τη φάση, ακόμα και τα αγόρια, ο καθένας με τον τρόπο του. Οι αλλαγές που αρχίζουν να φαίνονται είναι απολύτως φυσιολογικές και επηρεάζουν κάθε κοπέλα σε κάποια φάση της εφηβείας της, ξεκινώντας γύρω στην ηλικία των 9 ετών και συνεχίζοντας στα εφηβικά σου χρόνια. Αποτελούν μέρος της πολύ φυσικής διαδικασίας της ανάπτυξης, και επομένως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αισθάνεσαι αμήχανα!
 

Ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα.

Ποιες αλλαγές έχεις ήδη παρατηρήσει στο σώμα σου; Ψήλωσες αρκετά ξαφνικά; Άρχισαν να εμφανίζονται τρίχες στην περιοχή του εφηβαίου σου, τις μασχάλες και τα πόδια σου; Άρχισε να μεγαλώνει το στήθος σου; Μερικές φορές παρατηρείς λευκές κολπικές εκκρίσεις στο εσώρουχό σου; Τίποτα από αυτά δεν θα πρέπει να σε ανησυχεί: είναι όλα μέρος της εφηβείας – οι εκπληκτικές αλλαγές που συμβαίνουν καθώς από κορίτσι γίνεσαι γυναίκα!

Παρακολούθησε το βίντεο για να δεις πώς αναπτύσσεται το σώμα σου στην εφηβεία! Μπορείς επίσης να πατήσεις κατευθείαν επάνω στα γράμματα για να μεταβείς άμεσα σε αυτό που σε ενδιαφέρει.

 


 

 

Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί

Είσαι ακριβώς όπως είσαι – και στην εφηβεία όλα τα κορίτσια βιώνουν αλλαγές σε διαφορετικές φάσεις. Τα σώματα ορισμένων κοριτσιών έχουν ήδη αλλάξει γύρω στην ηλικία των οκτώ, σε άλλα δεν συμβαίνει καμία αλλαγή μέχρι μετά τα δωδέκατα γενέθλιά τους. Κάποιες φίλες σου θα αναπτυχθούν νωρίτερα ή αργότερα από σένα, αλλά μην ανησυχείς, γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί. Σίγουρα θα νιώσουν κι αυτές την ίδια αίσθηση με σένα.

Η παρακάτω εικόνα σου δείχνει τις χονδρικές αλλαγές που συμβαίνουν στα κορίτσια στην εφηβεία. Μπορείς να δεις ότι στην πραγματικότητα η πρώτη σου περίοδος εμφανίζεται αρκετά αργά κατά την διάρκεια της εφηβείας. Πριν εμφανιστεί, συνήθως μεγαλώνουν το τρίχωμα του εφηβαίου και το στήθος σου, έχεις λευκές κολπικές εκκρίσεις και απότομη ανάπτυξη. Γύρω στην ηλικία των 17, το σώμα σου έχει αναπτυχθεί πλήρως. Είναι απολύτως φυσιολογικό κάθε κορίτσι να αναπτύσσει το προσωπικό της θηλυκό σχήμα – είσαι όπως είσαι.

Η αλήθεια για το μέγεθος του στήθους

Κάθε κορίτσι είναι διαφορετικό και αυτό είναι καλό! Το μέγεθος και το σχήμα του στήθους δεν παίζει κανένα ρόλο στη λειτουργία του. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με μεγαλύτερο ή μικρότερο στήθος δεν παρουσιάζουν απαραίτητα διαφορά στην παραγωγή γάλακτος και στο θηλασμό των μωρών τους.

Μερικές φορές το ένα στήθος μεγαλώνει γρηγορότερα από το άλλο στην εφηβεία. Μην πανικοβάλλεσαι! Συνήθως εξισορροπούνται μόνα τους – σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, παρόλο που δεν είναι ασυνήθιστο το ένα από τα δύο στήθη να είναι αισθητά διαφορετικό, και αυτό συνήθως δεν είναι ανησυχητικό.