Τι είναι οι κολπικές εκκρίσεις;

Οι λευκές εκκρίσεις στο εσώρουχό σου είναι κάτι το φυσιολογικό, φυσικό και ένδειξη της εμφάνισης της περιόδου σου. Μάθετε περισσότερα εδώ.
 

Ένα κοινό μυστικό!Στα κορίτσια αρέσει να συζητούν ό,τι τους συμβαίνει, αλλά μερικές φορές αισθάνονται αμήχανα και δεν θέλουν να είναι οι πρώτες που θα αναφέρουν το θέμα...«κολπικές εκκρίσεις». Είναι απολύτως φυσιολογικές και συμβαίνει σε όλα τα κορίτσια καθώς πλησιάζει η περίοδος τους, αλλά μπορεί να σου προκαλέσει ανησυχία αν δεν γνωρίζεις τι είναι.
 

Τι μορφή έχει;Έχεις παρατηρήσει λευκούς λεκέδες στο εσώρουχό σου; Πρόκειται για «λευκές κολπικές εκκρίσεις» – ένα διαφανές, υπόλευκο υγρό* που βγαίνει από τον κόλπο σου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας! Στην πραγματικότητα είναι απολύτως φυσιολογικό και συμβαίνει σε όλα τα κορίτσια στην εφηβεία. Κάποια κορίτσια το παρατηρούν πιο εύκολα από άλλα... Κάποια κορίτσια το παρατηρούν γύρω στην ηλικία των 9, ενώ σε κάποια άλλα συμβαίνει πολύ αργότερα!

* Εάν παρατηρήσεις ότι οι κολπικές σου εκκρίσεις αποκτούν περίεργο, πρασινο-κιτρινωπό χρώμα, έχουν διαφορετική οσμή ή ερεθίζουν το δέρμα σου, συμβουλέψου το γιατρό σου.
 

Για ποιο λόγο συμβαίνει;Οι λευκές κολπικές εκκρίσεις αποτελούν ένδειξη της εφηβείας. Είναι ο τρόπος του σώματος να σου δείξει ότι ενεργοποιούνται τα γεννητικά σου όργανα! Αυτό που είναι πολύ χρήσιμο για εμάς τα κορίτσια είναι ότι σου δείχνει ότι σύντομα θα εμφανιστεί η πρώτη σου περίοδος! Αυτή συνήθως ξεκινά ένα χρόνο μετά την πρώτη εμφάνιση των λευκών κολπικών εκκρίσεων... Που σημαίνει ότι έχεις αρκετό χρόνο για να προετοιμαστείς με ηρεμία! Τέλειο, έτσι;
 

Θα φαίνονται;Οι λευκές κολπικές εκκρίσεις μερικές φορές μπορεί να είναι περισσότερο έντονες και άλλες φορές λιγότερο έντονες. Αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό, και επίσης διαφέρει από κορίτσι σε κορίτσι! Μερικές φορές είναι τόσο λίγες που δύσκολα τις παρατηρείς, ενώ άλλες φορές θα αισθανθείς το εσώρουχό σου αρκετά υγρό. Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείς – κανείς δεν χρειάζεται να το μάθει! Απλά χρησιμοποίησε σερβιετάκια (για παράδειγμα CAREFREE®):που απορροφούν με ασφάλεια την υγρασία και προστατεύουν τα ρούχα σου, για να αισθάνεσαι σίγουρη και φρέσκια κάθε μέρα!
 

Οι κολπικές εκκρίσεις εμφανίζονται μόνο στις έφηβες κοπέλες ή και στις γυναίκες;

Οι κολπικές εκκρίσεις συνεχίζουν να εμφανίζονται όταν είσαι ενήλικη γυναίκα. Θα τις παρατηρείς μεταξύ των περιόδων σου, μερικές φορές να είναι πιο έντονες και άλλες φορές λιγότερο έντονες. Εξαρτάται από την πρόοδο του κύκλου σου. Μεταξύ δύο περιόδων, περίπου στη φάση της ωορρηξίας (όταν απελευθερώνεται το ωάριο και είναι έτοιμο να γονιμοποιηθεί), τότε οι κολπικές εκκρίσεις είναι συχνά εντονότερες και πιο διαφανείς. Μάθε περισσότερα σχετικά με το μηνιαίο κύκλο εδώ.