Ο μηνιαίος κύκλος

Σύντομα η περίοδος θα σου φαίνεται κάτι τόσο φυσικό όσο η αναπνοή. Μάθε εδώ σχετικά με το μηνιαίο κύκλο που οδηγεί σε κάθε περίοδο και τι συμβαίνει στο μεσοδιάστημα.
 

Τι είναι ο εμμηνορροϊκός κύκλος;


Το διάστημα από την αρχή της περιόδου έως την επόμενη είναι γύρω στο μήνα, γι’ αυτό και ονομάζεται «εμμηνορροϊκός κύκλος». (Η λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική «μην», που σημαίνει μήνας.) Για την εύκολη μέτρηση του διαστήματος αυτού και τη συζήτηση με το γιατρό ή το γυναικολόγο, ονομάζουμε την πρώτη μέρα της περιόδου σου «ημέρα ένα». Η εμμηνόρροια είναι συχνά η μόνη εσωτερική αλλαγή που θα παρατηρήσεις να σου συμβαίνει κάθε μήνα, αλλά διαδραματίζονται πολλά στο παρασκήνιο!

Το βίντεο σου δείχνει ακριβώς τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του κύκλου της περιόδου σου. Μπορείς απλά να επιλέξεις την αναπαραγωγή του ή να πας κατευθείαν στο θέμα που σε ενδιαφέρει πατώντας κατευθείαν επάνω σε αυτό.
 

 

 

Πόσες ημέρες θα πρέπει να μεσολαβούν μεταξύ κάθε περιόδου;  

Ένα ωάριο ωριμάζει σε μία από τις ωοθήκες περίπου κάθε τέσσερις εβδομάδες.
Αυτό είναι ένα διάστημα κατά προσέγγιση – ο κύκλος είναι απόλυτα μοναδικός σε κάθε κορίτσι! Κάποιες φορές είναι μεγαλύτερος και κάποιες μικρότερος. Δες τα δύο παραδείγματα παρακάτω για να καταλάβεις πόσο διαφορετικοί μπορεί να είναι οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι: Ο πρώτος κύκλος διαρκεί 28 ημέρες, αριθμός που αντιστοιχεί στο μέσο όρο. Ο άλλος κύκλος των 33 ημερών είναι σαφώς μεγαλύτερος – αλλά εξακολουθεί να είναι φυσιολογικός. Παρακαλούμε λάβατε υπόψη ότι τα στοιχεία σχετικά με τις γόνιμες ημέρες και τις ημέρες της ωορρηξίας και στις δύο απεικονίσεις εμμηνορροϊκών κύκλων αποτελούν μόνο ενδεικτικούς αριθμούς κατά προσέγγιση. Αν θα ήθελες να μάθεις τι συμβαίνει μεμονωμένα κάθε ημέρα, απλά ξεκίνησε την αναπαραγωγή του βίντεο.

 
 

Τι συμβαίνει αν η περίοδός μου είναι ακανόνιστη;

Τον πρώτο καιρό, η περίοδος είναι συχνά ακανόνιστη. Γι’ αυτό μην πανικοβληθείς αν κάποιες φορές η περίοδός σου δεν ξεκινήσει την ημέρα που έχεις υπολογίσει. Μερικές φορές χρειάζονται αρκετά χρόνια για την εξισορρόπηση των ορμονών σου και τη σταθεροποίηση της περιόδου σου. Η δίαιτα, το άγχος, τα ταξίδια και άλλοι παράγοντες μπορεί επίσης να προκαλέσουν μεταβολές στον κύκλο σου.  

Εάν έχεις ανησυχίες ή θέλεις περισσότερες πληροφορίες επικοινώνησε με το γιατρό σου.
 

Στοιχεία σχετικά με την περίοδο εν συντομία: Τι, πόσο καιρό, πόσο και πόσο έντονα;

Τι; Το υγρό που εξέρχεται από τον κόλπο σου κατά την περίοδο σου αποτελείται από πολλά περισσότερα στοιχεία από όσα νομίζει κανείς και όχι μόνο από αίμα. Περιέχει επίσης κολπικές εκκρίσεις και κατεστραμμένο τοίχωμα μήτρας. Το χρώμα της περιόδου σου μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από κόκκινο μέχρι καφέ και σκούρο καφέ.

Πόσο καιρό; Η περίοδος γενικά διαρκεί από τρεις έως επτά ημέρες. Και πάλι, αυτό μπορεί να διαφέρει σε κάθε κορίτσι και κάθε γυναίκα – δεν υπάρχει κάτι που να μην είναι «φυσιολογικό» όταν μιλάμε για την περίοδο!

Πόσο; Όπως συμβαίνει με άλλα χαρακτηριστικά της εμμηνορροϊκής περιόδου, η ποσότητα αίματος και ιστού διαφέρει αρκετά μεταξύ των γυναικών. Η μέση ποσότητα του υγρού είναι περίπου 65 ml – δηλαδή συνολικά περίπου όσο μισή κούπα. Δεν φαίνεται τόσο πολύ όταν το δεις από αυτή την πλευρά, έτσι δεν είναι;  
 

Ποιες είναι οι μέρες με την εντονότερη ροή στον εμμηνορροϊκό κύκλο;

Θα παρατηρήσεις ότι υπάρχουν μέρες αυξημένης ροής και μέρες μειωμένης ροής. Στην αρχή της περιόδου σου συνήθως η ροή είναι εντονότερη, με περίπου τα δύο τρίτα του υγρού να αποβάλλονται τις πρώτες 2 ή 3 ημέρες. Στο τέλος της περιόδου σου η ροή θα είναι μικρότερη, όπου θα αποβάλλεται το υπόλοιπο ένα τρίτο. Αυτό όμως μπορεί επίσης να διαφέρει από κορίτσι σε κορίτσι. Θα συνηθίσεις τον κύκλο σου και γρήγορα θα μάθεις πότε να χρησιμοποιείς τα διαφορετικά μεγέθη ταμπόν.

 
 

Η περίοδός μου θα είναι ίδια σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου;

Η περίοδός σου δεν θα παραμείνει πάντα ίδια και μπορεί να αλλάξει όταν μεγαλώσεις. Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν αλλαγές στη διάρκεια, την ένταση και την πρόοδο της περιόδου τους κατά την πορεία της ζωής τους. Η περίοδος είναι λιγότερο σταθεροποιημένη στην αρχή, καθώς επίσης και όσο πλησιάζει η φάση της εμμηνόπαυσης. Η λήψη αντισυλληπτικών μπορεί να την κάνει λιγότερο έντονη από πριν και συνήθως οδηγεί στη σταθεροποίησή της. Πολλές νεαρές μητέρες παρατηρούν ότι η περίοδός τους είναι πιο έντονη μετά τον τοκετό. Γι’ αυτόν το λόγο υπάρχουν ταμπόν με διαφορετικά μεγέθη και βαθμούς απορροφητικότητας – ώστε να είσαι πάντα σε θέση να βρεις το κατάλληλο για σένα. Μπορείς να μάθεις σχετικά με τα ταμπόν που είναι κατάλληλα για τα κορίτσια τον πρώτο καιρό της περιόδου τους εδώ.