Μύθοι

Εικόνα με δύο κοπέλες που διαβάζουν ένα βιβλίο. Η εικόνα καταδεικνύει τους πολλούς μύθους που συνδέονται με την εμμηνόρροια.
Σχετικά με την περίοδο λέγονται πολλά, αλλά δεν ισχύουν όλα! Αυτά είναι κάποια πράγματα που ίσως έχεις ακούσει – δες αν γνωρίζεις εάν ισχύουν ή όχι.

«Αν πάω στην πισίνα με ταμπόν, μπορεί να υπάρξουν διαρροές στο νερό.» Λάθος!
Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για διαρροές, επειδή η ροή απορροφάται πριν εξέλθει από τον κόλπο. Απλά τοποθέτησε καινούριο ταμπόν πριν κολυμπήσεις και άλλαξέ το αμέσως μετά.

«Αν καταβάλλω μεγάλη προσπάθεια κατά την άθληση, μπορεί να χάσω το ταμπόν.» Λάθος!
Μπορείς να ασχοληθείς με οποιοδήποτε άθλημα το διάστημα που χρησιμοποιείς ταμπόν – αυτό διαστέλλεται και διατηρείται απαλά στη θέση του, ακόμα και αν τρέχεις ή πηδάς για να πιάσεις τη μπάλα.

«Μπορώ να αθλούμαι κατά τη διάρκεια της περιόδου μου.» Σωστό!
Τώρα που χρησιμοποιείς το κατάλληλο ταμπόν για τη ροή σου, μπορείς να αθλείσαι κάθε μέρα του μήνα! Κρυμμένο εσωτερικά, το ταμπόν μένει στη θέση του και δεν θα υπάρξουν διαρροές κατά την άσκηση. Απλά να θυμάσαι να το αλλάζεις τακτικά είτε όταν έχει κορεστεί είτε εάν έχει χρησιμοποιηθεί για 8 ώρες. Να επιλέγεις πάντα το ταμπόν με τη μικρότερη απορροφητικότητα για την έμμηνο ρύση σου. Η άθληση σε βοηθά πολύ επίσης να χαλαρώσεις και μπορεί να εμποδίσει τις κράμπες.

«Τα κορίτσια κάτω των 12 δεν μπορούν να χρησιμοποιούν ταμπόν». Λάθος!
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ταμπόν με την εμφάνιση της πρώτης σου περιόδου. Τα ταμπόν o.b.® PROCOMFORT™ Mini είναι ειδικά σχεδιασμένα για νεαρά κορίτσια. Χάρη στη στενή τους άκρη, το λεπτό σχήμα τους και το κάλυμμα μεταξένιας απαλότητας SILKTOUCH™, είναι εύκολη η τοποθέτηση αυτών των ταμπόν.

«Και οι παρθένες μπορούν να χρησιμοποιούν ταμπόν.» Σωστό!
Λόγω των ορμονικών αλλαγών πριν την πρώτη περίοδο, ο παρθενικός υμένας (που βρίσκεται στο κατώτερο μπροστινό μέρος του κολπικού ανοίγματος) θα έχει γίνει μια μαλακή, ελαστική πτυχή του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι τα μικρότερα μεγέθη ταμπόν, όπως τα o.b.® PROCOMFORT™ Mini και Light Days μπορούν να χρησιμοποιηθούν κανονικά, ακόμα και αν είσαι παρθένα. Η τοποθέτηση των o.b.® PROCOMFORT™ Mini είναι ιδιαίτερα εύκολη.

«Μπορεί να χάσω το κορδόνι και να μην καταφέρω να αφαιρέσω το ταμπόν.» Λάθος!
Τα ταμπόν είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε μέρος του κορδονιού να μένει εξωτερικά και δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο να εξαφανιστεί στο εσωτερικό. Τα ταμπόν o.b.® φτιάχνονται σύμφωνα με ύψιστες προδιαγραφές και κατασκευάζονται έτσι ώστε το κορδόνι να είναι σταθερά συνδεδεμένο στο ταμπόν. Παρακολουθούμε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας των ταμπόν, για τη διασφάλιση της ύψιστης ποιότητας. Για να βεβαιωθείς ότι το κορδόνι είναι προσαρτημένο με ασφάλεια στο ταμπόν, απλά τράβηξέ το σταθερά πριν τοποθετήσεις το ταμπόν! Έτσι θα δεις ότι το κορδόνι είναι συνδεδεμένο με ασφάλεια στο ταμπόν!

«Το ταμπόν μπορεί να κολλήσει ή να χαθεί μέσα μου.» Λάθος!
Το ταμπόν χωράει αρκετά σφιχτά στο χώρο για τον οποίο είναι σχεδιασμένο και πραγματικά δεν υπάρχει άλλο μέρος όπου μπορεί να πάει! Το ταμπόν δεν μπορεί να περάσει στη μήτρα. Το άνοιγμα μεταξύ της μήτρας και του κόλπου είναι πολύ μικρό για να επιτρέψει το πέρασμα του ταμπόν. Τα ταμπόν δεν μπορούν να κολλήσουν – αν νιώσεις ότι δεν μετακινείται εύκολα όταν τραβάς το κορδόνι αυτό μάλλον σημαίνει ότι δεν είναι η ώρα ακόμα να το αλλάξεις, ή ότι είσαι πολύ σφιγμένη και χρειάζεται να χαλαρώσεις.  

«Το ταμπόν μπορεί να εισχωρήσει πολύ βαθιά και να μην μπορώ να το βρω. Λάθος!
Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Πρώτα απ’ όλα, το μήκος του κορδονιού του ταμπόν υποδηλώνει ότι ακόμα και μετά την τοποθέτηση του ταμπόν το κορδόνι είναι ορατό. Δεύτερον, και πιο σημαντικό, το ταμπόν, δεν μπορεί να περάσει στη μήτρα – το άνοιγμα είναι πολύ μικρό. Αυτό φαίνεται καθαρά στο βίντεο «πώς τοποθετείται το ταμπόν».

«Πρέπει να αλλάζω ταμπόν τουλάχιστον κάθε 4 ώρες, διαφορετικά μπορεί να έχω πρόβλημα.» Λάθος!
Τα ταμπόν μπορούν να φορεθούν μέχρι 8 ώρες. Αυτό εξαρτάται από τη ροή σου. Συνήθως θα χρειαστεί να αλλάζεις κάθε 3 με 6 ώρες τις πρώτες μέρες που η αιμορραγία θα είναι πιο έντονη. Για τις μέρες με μικρότερη ροή, προς το τέλος της περιόδου σου, μπορείς συνήθως να χρησιμοποιείς μικρότερο ταμπόν και να το αλλάζεις κάθε 6 με 8 ώρες. Να επιλέγεις πάντα το ταμπόν με τη μικρότερη απορροφητικότητα για την έμμηνο ρύση σου. Τα ταμπόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τη νύχτα επίσης.  

«Μπορώ να φοράω ταμπόν τη νύχτα.» Σωστό!
Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα εάν χρησιμοποιείς ταμπόν κατά τη διάρκεια της νύχτας! Απλά άλλαξε το ταμπόν σου πριν πας για ύπνο και μόλις ξυπνήσεις το πρωί. Να χρησιμοποιείς πάντα το ταμπόν με τη μικρότερη απορροφητικότητα για τη ροή σου.

«Δεν θα πρέπει να φοράω ταμπόν κάθε μέρα της περιόδου μου ώστε να ξεκουράζεται το σώμα μου.» Λάθος!
Τα ταμπόν λειτουργούν σε αρμονία με το σώμα, επομένως δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο να μην μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις από την αρχή μέχρι το τέλος της περιόδου σου. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς πάντα το ταμπόν με τη μικρότερη απορροφητικότητα για τη ροή σου και να το αλλάζεις όταν έχει κορεστεί πλήρως ή εφόσον το έχεις χρησιμοποιήσει για 8 ώρες.

«Μπορώ να δοκιμάσω και να εξοικειωθώ με την τοποθέτηση του ταμπόν πριν την εμφάνιση της πρώτης μου περιόδου.» Λάθος!
Θα πρέπει να περιμένεις την έναρξη της περιόδου σου για να δοκιμάσεις τα ταμπόν για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο παρθενικός υμένας (που βρίσκεται στο κατώτερο μέρος του πρόσθιου ανοίγματος του κόλπου) ενδέχεται να μην είναι έτοιμος – γίνεται μαλακός και ελαστικός λόγω των ορμονών όταν πρόκειται να εμφανιστεί η περίοδός σου. Δεύτερον, το εμμηνορροϊκό υγρό επιτρέπει την εύκολη τοποθέτηση και αφαίρεση του ταμπόν, καθώς και τη διαστολή του μέσα στο σώμα. Πριν την εμφάνισή του ο κόλπος θα είναι πιθανόν πολύ ξηρός και η τοποθέτηση θα είναι δυσάρεστη.  

«Τα ταμπόν δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από έφηβες κοπέλες καθώς το σώμα τους δεν είναι έτοιμο.» Λάθος!
Με την εμφάνιση της περιόδου σου για πρώτη φορά το σώμα σου είναι έτοιμο για τη χρήση ταμπόν. Στην αρχή είναι προτιμότερο να δοκιμάσεις ταμπόν μικρότερου μεγέθους, όπως τα o.b.® PROCOMFORT™ Mini και Light Days. Η τοποθέτηση του o.b.® PROCOMFORT™ Mini είναι ιδιαίτερα εύκολη.

«Τα ταμπόν φράζουν την κυκλοφορία του αίματος.» Λάθος!
Τα ταμπόν δεν εμποδίζουν τη φυσική ροή σου. Απλά απορροφούν το υγρό και το οδηγούν στο εσωτερικό τους έως ότου κορεστεί πλήρως. Το πλήρως κορεσμένο ταμπόν επιτρέπει τη ροή του υγρού μέσα ή γύρω από αυτό.

«Πρέπει να αλλάζω ταμπόν κάθε φορά που πηγαίνω στην τουαλέτα.» Λάθος!
Δεν είναι απαραίτητο να αφαιρείς το ταμπόν κάθε φορά που πηγαίνεις στην τουαλέτα, επειδή ο κόλπος, η ουρήθρα και ο πρωκτός σου είναι ξεχωριστά όργανα, το καθένα με το δικό του άνοιγμα. Μόνο η ποσότητα της ροής καθορίζει τη συχνότητα με την οποία θα πρέπει να αλλάζεις το ταμπόν σου. Για να ελέγξεις αν χρειάζεται να το αλλάξεις, τράβηξε απαλά το κορδόνι. Αν το ταμπόν μετακινείται εύκολα, είναι αρκετά κορεσμένο και θα πρέπει να το αλλάξεις. Αν όχι, άφησέ το στη θέση του και έλεγξέ το λίγο αργότερα (όχι σε διάστημα μεγαλύτερο των 8 ωρών).  

«Το ταμπόν είναι πολύ μικρό για να με προστατεύσει σωστά.» Λάθος!
Τα ταμπόν μπορεί να είναι μικρά, αλλά οι ίνες τους είναι πολύ απορροφητικές. Απορροφούν το υγρό στο εσωτερικό τους και το συγκρατούν εκεί έως ότου έρθει η ώρα της αλλαγής του ταμπόν. Απλά πρέπει να βρεις την κατάλληλη απορροφητικότητα για σένα, η οποία μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το αν είναι η αρχή ή το τέλος της περιόδου σου. Να θυμάσαι να χρησιμοποιείς πάντα το ταμπόν με τη μικρότερη απορροφητικότητα για την έμμηνο ρύση σου. Τις πρώτες φορές που θα χρησιμοποιήσεις ταμπόν δοκίμασε πρώτα τα o.b.® PROCOMFORT™ Mini – η τοποθέτησή τους είναι ευκολότερη. Δοκίμασε τα o.b.® PROCOMFORT™ Normal για άνετη προστασία, αν η αιμορραγία σου γίνεται πιο έντονη.

«Ως έφηβη θα πρέπει να χρησιμοποιώ μόνο το μικρότερο μέγεθος.» Λάθος!
Είναι οπωσδήποτε προτιμότερο να ξεκινήσεις με τα μικρότερα ταμπόν – τα o.b.® PROCOMFORT™ Mini – επειδή η τοποθέτηση και η αφαίρεσή τους είναι ευκολότερη αν χρησιμοποιείς ταμπόν για πρώτη φορά, αλλά το μέγεθος που θα πρέπει να χρησιμοποιείς εξαρτάται από τη ροή σου. Η αιμορραγία των πρώτων ημερών της περιόδου σου είναι συνήθως πιο έντονη, επομένως χρειάζεσαι ένα ταμπόν που σε κάνει να νιώθεις ασφαλής και στεγνή. Δοκίμασε τα o.b.® PROCOMFORT™ Normal για άνετη προστασία. Συνιστούμε να χρησιμοποιείς πάντα ταμπόν με την ελάχιστη απαιτούμενη απορροφητικότητα για την έμμηνο ρύση σου, η οποία υποδεικνύεται από τις σταγόνες στη συσκευασία.

«Δεν θα πρέπει να νιώθω καθόλου το ταμπόν όσο το φοράω.» Σωστό!
Όταν το ταμπόν είναι σωστά τοποθετημένο δεν θα πρέπει να μπορείς να το νιώθεις. Εάν μπορείς να το νιώθεις όταν κάθεσαι ή όταν σκύβεις, τότε δεν το έχεις τοποθετήσει αρκετά βαθιά. Παρακολούθησε το βίντεο για να βεβαιωθείς ότι το κάνεις σωστά.